• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.10.2019

Socijalni dan: Srednjoškolci na radnim mjestima u Općini Maglaj

 

Srednjoškolci iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Mješovite srednje škole danas su  zamijenili školske klupe radom u Općini Maglaj. Riječ je o projektu "Socijalni dan", kada srednjoškolci školske klupe zamijene radnim mjestima, a novac koji se prikupi na ovaj način se koristi za finansiranje omladinskih projekata širom BiH.

Općina Maglaj je podržala projekat tako što će za rad učenika Asocijaciji srednjoškolaca u BiH biti uplaćene dnevnice.

Sara Omerović, učenica prvog razreda Mješovite srednje škole podijelila je prve utiske o radu u Općini Maglaj.

"Danas sam u Uredu načelnika na radnom mjestu tehničke sekretarice načelnika općine i zaista gospođa Alena Šehić upoznala me je sa širokim spektrom svog posla. Saznala sam koji se poslovi ovdje rade, na koji način funkcioniše općina i da je sistem uređen tako da se tačno zna šta ko radi. Mogu da kažem da je ovo definitivno najodgovorniji posao. Imala sam priliku da komuniciram sa uposlenim, preuzimam određene akte i naravno da upoznam načelnika općine. Zaista jedno jako pozitivno iskustvo“, rekla je Omerović.

Lamija Karahusić, učenica drugog razreda Gimnazije „Edhem Mulabdić“ danas je na radnom mjestu za informisanje i odnose s javnošću.

„Imala sam priliku danas da budem na radnom mjestu koje se odnosi na informisanje i odnose s javnošću. Shvatila sam da taj posao nije tako lagan, kako sam razmišljala, da treba biti otvoren i komunikativan. Ugodan je osjećaj raditi sa tolikim ljudima i biti odgovoran za prenošenje jako bitnih informacija“, istakla je Karahusić.

U Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti danas rade učenici drugog razreda Mješovite srednje škole Šerif Musić i Ajdin Jusufović.

„Imali smo mogućnost da radimo u Odjeljenju za socijalnu zaštitu i shvatili smo da se posao ne svodi samo na papirologiju, nego veliku odgovornost prema građanima. Mnoštvo stranaka podnosi zahtjeve za jednokratne pomoći i za natalitet, s nekim od njih smo imali danas priliku direktno da radimo. Možemo slobodno reći da je ovo iskustvo veoma ugodno, te da nijedan posao, a posebno u Organu uprave nije lagan“, kazali su Musić i Jusufović.

U Općini Maglaj danas rade Ismar Bradarić, Sara Omerović, Amila Isić, Amra Jašić, Ajdin Jusufović, Šerif Musić, Maida Šahman, Samed Halilović, Lamija Karahusić, Edina Bradarić i Dalila Mujakić.