• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.05.2019

Obavijest - upozorenje!

Prirodna elementarna nepogoda (obilne padavine i jak vjetar), koja je 13.05.2019. godine zadesila našu općinu, pri čemu su najviše pogođena naselja na širem području novošeherskog kraja, (područja oko lokalnih rječica Liješnice, Cicmanke i Mladoševićke rijeke) na kojim je izazvala i brojne poteškoće stanovništvu tog kraja.
Osim brojnih mjera koje se poduzimaju na saniranju i uklanjanju posljedica izazvanih obilnim padavinama neophodno je da stanovništvo sa navedenih područja povede računa o zaštiti kako ne bi došlo do eventualne pojave zaraznih bolesti, posebno crijevnih, zbog nehigijenskog snabdjevanja vodom i rukovanja hranom.
U ovakvoj situaciji stanovništvo treba da učini i povede računa o sljedećem:
- Izvršiti temeljito čišćenje i pranje svih površina koje su došle u kontakt sa plavnom vodom – podova, zidova, radnih površina, aparata i uređaja..., a koji se nisu izbacili iz prostora zbog mogućnosti daljeg korištenja.
- Zbog mogućnosti miješanja vode sa fekalnim i otpadnim vodama čišćenje obavezno vršiti vrućom vodom i deterdžentom, uz obavezno korištenje gumenih rukavica.
- Zagađene predmete koji se ne mogu očistiti i dezinficirati, baciti.
- Izvršiti pranje odjeće i obuće.
- Baciti hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom, kao i sve kvarljive namirnice koje su stajale duže od 4 sata na temperaturi višoj od 50 C.
- Zbog povreda koje su česte u poplavljenim područjima važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom, kako bi se spriječila infekcija.

Nakon izvršenog temeljitog mehaničkog čišćenja, izvršiti dezinfekciju očišćenog poplavljenog prostora, površina, u skladu sa propisanim uvjetima za obavljanje dezinfekcije.
Navedene prostore koristiti nakon što se utvrdi da ne postoji rizik od nastajanja zaraznih oboljenja.

Osim navedenog obzirom da je povećana mogućnost onečišćenja voda za piće tj. mogućnost zagađenja toksičnim materijama kao i patogenim mikroorganizmima stanovnici poplavljenih područja, kao i oni koji to nisu, a žive na području općine Maglaj, obzirom na povećanu količinu padavina, upozoravaju se da povedu računa o kvalitetu i ispravnosti vode koju konzumiraju.

Navedeno podrazumjeva:

- Zamućena voda ne smije se piti kao ni voda sa mirisom.
- Obavezno izvršiti čišćenje, hlorisanje a potom i laboratorijsko ispitivanje kvaliteta vode.
- Vodu ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju - uraditi mikrobiološku i hemijsku analizu ispravnosti vode za piće.
- Do dobivanja dokaza o ispravnosti vode za piće treba je piti prokuhanu (izuzev kad je zagađenje uzrokovano hemikalijama jer takva voda se nesmije koristiti), dezinficiranu ili flaširanu.
- Prokuhavanje vode vršiti tako da nakon što voda proključa, pustiti da ključa najmanje 15 minuta, kako bi se uništili uzročnici bolesti.
- Dezinfekciju vode obavljati prema upustvu za doziranje, zavisno od dezinfekcionog sredstva
- Svi vodni objekti moraju biti pod stalnom kontrolom.

Svi vlasnici zemljišta, stambenih i drugih objekata zahvaćeni poplavom, a koji imaju nejasnoća ili potrebu za savjet, pomoć pri čišćenju, tj. dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji, odnosno postizanju sanitarno higijenskih uvjeta, mogu se obratiti higijensko-epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Maglaj.

 

Uputstvo možete preuzeti ovdje