• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.09.2012

Općina Maglaj u novom projektu

Podrška lokalnoj upravi i demokratizaciji u Bosni i Hercegovini-Memorandum o razumijevanju potpisali su predstavnici UNDP-a i 47 opština i gradova BiH, kao odabranih partnera na projektu Jačanje lokalne demokratije III (LOD III) i Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP)



Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i 47 partnerskih opština i gradova iz Bosne i Hercegovine (BiH) održana je juče, 19. septembra 2012. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici institucija državnog i entitetskog nivoa, načelnici svih partnerskih jedinica lokalne samouprave, kao i predstavnici donatorskih i međunarodnih institucija. Ceremonija je označila početak zajedničke inicijative za jačanje lokalne uprave i predstavlja doprinos poboljšanju kvaliteta života za lokalne zajednice.

Projekat LOD III se implementira u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH, a ILDP projekat se provodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde i Ministarstvom za lokalnu upravu i samoupravu RS, kao i savezima opština/općina i gradova. Oba projekta se realizuju zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Švicarske agencije za razvoj i saradnju.

„Oba projekta su dio većih napora UNDP-a u promicanju regionalnog i ruralnog razvoja, te lokalne uprave. Zajedno s našim partnerima - Europskom unijom i Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju, mi smo tu da pokažemo svoju predanost i odlučnost za poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama. Rezultati tih intervencija, u iznosu od gotovo 12 miliona KM, pozitivno će utjecati na egzistenciju više od milion građana u 47 partnerskih jedinica lokalne samouprave u cijeloj zemlji“, rekla je Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

Zajednički javni poziv projekata LOD III i ILDP bio je objavljen u junu 2012. godine. Veliki broj pristiglih prijava ukazuje na interesovanje lokalnih vlasti za unapređenje njihovog rada, kao i za jačanje odnosa sa partnerima iz nevladinog sektora.

Sve prijave su analizirane i u skladu sa definisanim kriterijima, za učešće u LOD III projektu izabrane su opštine: Bosanska Krupa, Čapljina, Kozarska Dubica, Livno, Lukavac, Ljubinje, Novi Grad, Srbac, Stari Grad Sarajevo, Teslić i Žepče.

Za partnerske gradove i opštine u okviru projekta ILDP izabrani su Bihać, Bijeljina, Gradačac, Jablanica, Jajce, Ključ, Laktaši, Livno, Ljubuški, Lopare, Maglaj, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Novo Sarajevo, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša i Vlasenica. Također, ILDP projekat nastavlja implementaciju u izabranim opštinama i gradovima sa kojima je saradnja uspostavljena u ranijoj projektnoj fazi, a to su: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bugojno, Bužim, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Gračanica, Kostajnica, Kotor Varoš, Ljubinje, Odžak, Orašje, Osmaci, Prnjavor, Šamac, Srbac, Srebrenik, Trnovo i Zenica.