• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2019

Svečano obilježena 27. godišnjica formiranja Armije Republike BIH i 74. godišnjica oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

 

 

Danas su u općini Maglaj svečano obilježena dva značajna datuma, 15.april-Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine i 16.april-Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu. Prije početka manifestacije, delegacija je položila cvijeće na Trg Alije Izetbegovića, spomen obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik i spomen obilježje civilnim žrtvama rata. Akademiji koja je održana u sali Općinskog vijeća, prethodilo je polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja i prvoboraca.

Prisutnima su se obratili u ime boračkih organizacija 92-95. Azur Smajić, ispred UABNORA-a Maglaj Radovan Gočinović  i Načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Braneći Bosnu, mi nismo imali čast da branimo samo zemlju. Više od toga, mi smo branili jednu veliku ideju-ideju tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija. Tamo gdje smo mi bili, uprkos svim iskušenjima, ostale su čitave i džamije i crkve. To je najvažnija naša pobjeda. Postupajući tako, mi smo osigurali najveći zalog u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, njenu sadašnjost i budućnost“, kazao je Smajić.

„Podsjećam vas da se svijetla lica poklonite svim očevima, sinovima, majkama, sestrama, bližim i daljim rođacima koji su domovini dali najviše što su mogli, a to je svoje živote. Zbog toga se moramo sjećati i pamtiti, ne samo danas već i bilo koji drugi dan. Oba ova perioda pokazala su da je naš Maglaj uvijek bio na pravoj strani antifašizma, istinske borbe za sve njegove građane bez podjele po bilo kojoj osnovi. Zbog toga s pravom spada u herojske gradove, gradove multikulture i tolerancije. Gradili smo i gradit ćemo i dalje, naš Maglaj za sve one koji ga vole i osjećaju svojim“, istakao je načelnik Mahmutagić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj, pod rukovodstvom Hane i Dinka Čizmića. Prisutnima su se prigodnim performansom „Ostajte ovdje“ predstavili Maid Hamzić i Lejla Alispahić, te na specifičan način prenijeli poruku o vrijednosti života u domovini.  Ena Blitović, mlada umjetnica, koja je pobjedničku titulu Radijskog festivala Žepče donijela u Maglaj, pjesmom Zemljo moja čestitala je ova dva značajna datuma.

Nakon Svečane akademije, upriličena je izložba „Maglaj 92-95“, koju su pored gostiju posjetili i učenici II b razreda OŠ“Maglaj“ sa učiteljicom Jasminkom Ljevaković.