• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.01.2019

Održana prezentacija o „Sistemu za analizu rizika od katastrofa“ ( DRAS )

 

 

Danas je koordinator ispred UNDP-a Vedran Ibrulj prezentirao prošireni “Sistem za analizu rizika od katastrofa” (DRAS) – prvu online platformu koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti prirodnim katastrofama – poplavama, klizištima i zemljotresima za sedam jedinica lokalne samouprave u BiH u okviru projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM).

Tim povodom Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić iskazao je zadovoljstvo povodom dosadašnje saradnje i naglasio važnost ovog projekta.

Vedran Ibrulj govorio je također o ulaganju u smanjenje rizika od katastrofe, na čemu treba biti zasnovano upravljanje rizicima, kao i integrisanju smanjenja rizika od katastrofa u stratešku platformu općine Maglaj.

Cilj Projekta je unapređenje strategija i pravnog okvira za smanjenje rizika od katastrofa, te provedba mjera upravljanja katastrofama i klimatskim rizicima na svim nivoima vlasti u cilju zaštite građana. U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih par mjeseci razvijena je DRAS platforma koja pored Tuzle i Doboja, obuhvata pet dodatnih jedinica lokalne samouprave - Maglaj, Laktaši, Lukavac, Zvornik i Brčko distrikt BiH.