• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.07.2012

Zemljotres u širem području BiH

Ponovo panika i strah među bh. stanovništvom nakon novog zemljotresa koji je u 11:01 sati pogodio Bosnu i Hercegovinu.

"Aparati u Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Centru za seizmologiju registrovali su danas u 11.01 sati srednje snažan zemljotres na dva kilometra dubine s epicentrom sedam kilometara od Zenice, magnitude 4,6 Richtera, nintenziteta VI stepeni Merkalijeve skale", rečeno je portalu "Dnevnog avaza" u Federalnom meteorološkom zavodu.

Podrhtavanje tla se osjetilo i u ostalim dijelovima BiH. U Sarajevu jačina potresa bila je 3 stepena.

I u noći s petka na subotu, šire područje Bosne i Hercegovine, jedan sat iza ponoći, pogodio je snažan zemljotres, sa epicentrom u blizini Zenice. Prema podacima Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, magnituda u epicentru je iznosila 4,6 Richtera i 6 stupnjeva Merkalijeve skale.

Prvi potres zabilježen je u 1 sat i 12 minuta, tlo se treslo desetak sekundi. Nakon prvog, skoro isto područje pogodio je još jedan potres, ali se on manje osjetio. U 2 sata i 35 minuta tlo Zenice se ponovno zatreslo, ali je ovaj put zabilježen manji potres od 2,9 stupnjeva.

Potres se inače osjetio u većem dijelu BiH - Sarajevu, Banjoj Luci, Goraždu, Bihaću, Maglaju ali najviše u Zenici. Još uvijek nije poznato ima li značajnije materijalne štete. Na zgradama u Zenici primijećene su pukotine na zidovima, te je prijavljeno da su obrušene neke od fasada, a zabilježeni su i slučajevi da su ljudima padale stvari sa ormara i slike sa zidova.

Uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona dijelila je danas letke sa uputama šta činiti u slučaju zemljotresa i kako se zaštititi od njegovih posljedica. Podijeljeno je oko pet hiljada letaka, a akcija će biti nastavljena sutra.

– Činjenica da je nakon dva veća zemljotresa od subote registrovana serija manjih, govori da se tlo smiruje i da možemo očekivati još potresa, - kazao je Sead Džanović, direktor Uprave civine zaštite ZDK.
On je dodao da su posljedični zemljotresi mogući još narednih mjesec dana, čak do tri mjeseca.

- Oni će vjerovatno biti manjeg intenziteta, jer evidentno je da se tlo smiruje nakon dva velika zemljotresa u subotu, - kaže Džanović, izrazivši nadu da više neće biti većih potresa, prenosi maglaj.net.