• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  10.07.2012

Besplatan autobuski prijevoz za Srebrenicu 11.07.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice sutra ce biti obavljena dženaza za 520 pronađenih i identifikovanih Srebreničana, žrtava genocida iz jula 1995.godine. Među posmrtnim ostacima pronađenim u masovnim grobnicama je i šestero djece i tri žene. Do sada je iz masovnih grobnica identifikovano i u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano 5.137 osoba, a hiljade Srebreničana koji su preživjeli golgotu još uvijek traži svoje najmilije.
I ove godine općina Maglaj organizuje besplatan autobuski prijevoz za preko 200 Maglajlija koji će svojim prisustvom odati posljednje poštovanje žrtvama najvećeg zločina u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. Sedam autobusa kreće u pet sati ujutro sa Autobuske stanice.
Pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995.godine u Srebrenici su ubile preko osam hiljada Bošnjaka iz Podrinja. Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. zločine u Srebrenici zvanično je proglasio genocidom.
Gotovo devet hiljada ljudi učestvovuje na "Maršu mira", najvećem memorijalnom pohodu u Europi, kojim je i počelo obilježavanje 17.godišnjice zločina u Srebrenici. Među njima je i šest naših sugrađana Maida Burajić, Armin Kamarić, Azra Burajić i Mirela Ibišević, prevođeni Ismet ef. Burajićem i Šemsom ef. Čizmićem.

Podsjećamo da je Odlukom Općinskog vijeća, nekadašnja Deveta ulica u Maglaj preimenovana u ulicu Srebreničkih žrtava, kao trajan podsjetnik na zločin počinjen u srcu Europe sredinom 90-tih godina.

Da se ne zaboravi i ne ponovi – Srebrenica.