• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.07.2012

Čubuk i Maglaj uspostavili bratske odnose

Načelnici općina Čubuk ( Republika Turska) i Maglaj, Lokman Ozden i Mehmed Mustabašić, usaglasili su Sporazum o bratimljenju, koji će biti verifikovan na oktobarskom festivalu u Čubuku. Tim povodom u Maglaju je boravila visoka delegacija pomenute turske općine.



Tokom susreta sa načelnikom i njegovim saradnicima interesovali su se za stanje u Maglaju u svim oblastima od privrede, obrazovanja, kulture i sporta što će biti predmet interesovanja na kojima će ove dvije općine u budućnosti blisko sarađivati.
Zajedno su posjetili i Jusuf pašinu džamiju Kuršumliju u kojoj turska TIKA radi na restauraciji i konzervanciji ovog vrijednog kulturno – historijskog objekta, Novu gradsku džamiju, te tursko – bosansku kompaniju “Natron – Hayat” u kojoj je zaposleno gotovo 900 radnika.




“Radujem se što sam došao u Maglaj i što smo uspostavili bratske odnose. Danas sam posjetio i Spomen obilježje šehidima Maglaja, ali i prelijepu Kuršumliju gdje sam bio posebno emotivno ganut. Maglaj je zaista prelijep grad. Od danas su uspostavljeni bratki odnosi koji će biti ozvaničeni u Čubuku u oktorbu na svečanoj ceremoniji”, rekao je načelnik Ozden.
Svoje zadovoljstvo nije krio ni načelnik Mustabašić koji je naglasio da će nakon potpisivanja Sporazuma o bratimljenju biti konkretizovani vođeni razgovori na planu privrede, ali i razmjene učenika i studenata, pomoći djeci bez jednog ili oba roditelja, kulturi Itd...
Čubuk je jedna od Ankarinih općina u kojoj dominira poljoprivredna proizvodnja.
I to prije svega proizvodnja zdrave hrane. Općina ima preko 80 hiljada stanovnika, udaljena je od Ankare četrdesetak kilometara, ima veliku bolnicu, univerzitet, aerodrom, te brojne pogone za preradu voća i povrća. Ovdje kažu, ako je Anadolija Dah Turske, onda je Čubuk Dah Ankare, glavnog grada Republike Turske.