• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  02.06.2012

Akademik Ejup Ganić u Maglaju

Akademik, profesor dr Ejup Ganić održao je sinoć u Maglaju predavanje na tribini posvećenoj temi "BiH u evropskom zajedništvu - stanje i perspektive tog zajedništva", a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj.
"Mi smo veliki ponosni narod. Mi smo stari evropski narod. Niti mi možemo bez Evrope, niti Evropa može bez nas", kazao je Ganić.
"BiH nema jasan koncept šta želi i šta može. BiH to ne zaslužuje.. Ovo je zemlja dobrih ljudi. Zemlja mladih željnih znanja i dokazivanja. Zemlja koju njeni prijatelji u svijetu cijene i poštuju. U susretima sa nekima od njih osjetim zabrinutost što je BiH ovakva", izjavio je Ganić.
Akademik Ganić je u tom kontekstu ukazao na značaj očuvanja bosanskog identiteta, sugerišući da se ubuduće na ključna mjesta biraju oni koje narod prepoznaje kao stručne i sposobne i iza kojih stoje rezultati.
Akademik Ganić potcrtao je i važnost obrazovanja mladih za budućnost BiH.
Upitan da li bi se ponovo politički angažovao, odgovorio je potvrdno. "Ako to od mene budu tražili oni koji su za mene glasali na prvim demokratskim izborima, napustio bih sadašnji rahatluk i ušao u ring", istaknuo je Ganić.