• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.11.2017

Obavijest – prezentacija Programa “Jačanje malih bosanskih preduzeća kroz uvođenje IKT baziranih usluga”

Općina Maglaj u saradnji sa Austrijskom razvojnom agencijom ADA i “Austrofon” doo Tuzla u općini Maglaj dana 24.11.2017. godine (petak) u 13,00 sati u sali Općinskog vijeća Maglaj (Dom kulture “Edhem Mulabdić”) organizuje prezentaciju Programa “Jačanje malih bosanskih preduzeća kroz uvođenje IKT baziranih usluga”.

Projekat je pokrenut od strane dvije Austrijske firme “Ab Network” GmbH i “Pflegerbau” GmbH te je subvencioniran od strane Austrijske razvojne agencije.

Od usvajanja Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) 2000. godine na Svjetskom samitu u New Yorku, informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) priznaju se kao važno sredstvo međunarodne suradnje. 8. Milenijski razvojni cilj, tj. “Stvaranje globalnog partnerstva za razvoj“ uključuje primjenu novih tehnologija koje su neophodne za razvoj društva utemeljenog na znanju i društva u kojem svako ima jednako pravo na pristup informacijama. Širenje Informacionih i Komunikacionih Tehnologija (IKT) na svjetskom nivou sve više utiču na način kako ljudi žive, uče i rade. VAD (Value Added) IKT Servisi i novi poslovni modeli uklanjaju barijere započinjanja biznisa i ulaska na međunarodno tržište. IKT Servisi otvaraju nove poslovne mogućnosti koje se pozitivno odražavaju na zapošljavanje nezaposlenih te na taj način doprinose razvoju nerazvijenih zemalja.

Osnovni cilj Projekta je pokazati kako mladi obrazovani kadrovi (najčešće nezaposleni) iz BiH mogu uz pomoć Austrofona i uvođenja usluga baziranih IKT (Informacione i Komunikacione Tehnologije) uz infrastrukturu Austrofona startati sa pružanjem usluga za strana tržišta.

Ciljna grupa su mladi obrazovani kadrovi, novi mladi poduzetnici (StartUp-i) i postojeće male firme, jedini uslov je poznavanje njemačkog jezika. Kroz realizaciju projekta omogućeno je:

· Mogućnost samozapošljavanja i zapošljavanja.

· “Austrofon”doo Tuzla vam putem svojih ValueAdded IKT proizvoda/usluga želi omogućiti da jednostavno i bez velikih ulaganja uđete u svijet clouda.

· Klijenti dobivaju besplatne StartUP kurseve (StartUP seminar i aktivna pomoć pri otvaranju firme), opremu i međunarodno konkurentne tarife, te stalnu podršku u toku pružanja usluga.

· Besplatno školovanje, treninge, usavršavanje za poduzetnike.

· Klijenti dobivaju tržište austrijskih partnera u projektu i konkretnu pomoć pri pronalasku poslovnih partnera.

 

Želja je implementirati usluge koje već funkcionišu u svijetu ali ih u BiH ili nema ili nisu dovoljno zastupljene, i prilagoditi ih BiH uslovima. Srednjoročno se namjerava realizovati veći broj usluga. U toku je razvoj slijedećih usluga:

1. Cloud Office Service (COS) Kancelarijski poslovi u “oblaku”.

2. Cloud Direct Translating (CDT) Direktan prijevod u “oblaku”.

3. Cloud Accounting Service (CAS) Knjigovodstvo u “oblaku”.

4. Universal Service Provider (USP) Podrška korisnicima.

 

Realizacijom projekta postignut će se slijedeći efekti:

· obrazovanje mladih – razvijati poduzetništvo,

· stvaranje mogućnosti samozapošljavanja,

· stvaranje mogućnosti zapošljavanja,

· stvaranje novih vrijednosti,

· stvaranje novih poslovnih modela,

· stvaranje nove infrastrukture i obračunskih sistema,

· izvoz pameti i usluga na strana tržišta,

· stvaranje oglednih primjera i poticanje na razmišljanje o novim uslugama.

 

Kroz Projekat se namjerava:

 

· zaposliti 8-10 mladih uglavnom obrazovanih osoba u Austrofonu,

· pomoći u osnivanju 5-10 startup-a odnosno novih biznisa,

· u okviru startup-a podržati osnivanje 10-20 novih radnih mjesta,

· uvesti nove poslovne modele na BiH tržište,

· pomoći pri osnivanju i startanju malih preduzeća ili obrta,

· zapošljavanju pojedinačnih osoba freelancer-a.