• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.09.2017

Obilježena 70.-ta godišnjica Crvenog križa općine Maglaj

U prostorijama Doma kulture „Edhem Mulabdić“ održana je simulacija prve pomoći volontera Crvenog križa općine Maglaj i Svečana akademija u povodu 70. godina. Predsjednica Crvenog križa Aida Hadžić istakla je prisutnima da računa na njihovu podršku i angažman za kreiranje sigurnog ambijenta u Maglaju za djecu i buduće generacije.

 

Tom prilikom dodijeljene su zahvalnice Nađi Mehinagić, Melihi Šahbaz, Elviri Alić i Nadiri Čamić, volonterkama koje su tokom ratnog perioda i u poplavama 2014. godine bile dio Crvenog križa i na pomoći građanima općine Maglaj. Odigrale su najveće zadatke u periodima katastrofe, te pružili humanost i pokazale jedinstvo u svakom pogledu, naročito u danima otpora.

 

Zahvalnice su dobili i Suljo Mehinović, Mirsad Mehinagić, Mehmed Bradarić, Hazim Ćorić, Velida Delić i Barbara Babić, dugogodišnji volonteri, osobe koji su svoj životni vijek posvetili između ostalog i radu u Crvenom križu Maglaj, te na pomoći, humanosti, jedinstvu i nepristrasnosti svih građana općine Maglaj.

 

Kapi koje život znače uvijek su stizale u prave ruke i spašavali brojne živote, što je osnovni cilj Crvenog križa. Za godine koje su proveli i provode poklanjajući kapi svoje krvi za jedan, dva ili sto života zahvalnice su dobili Izet Memišević, Dževad Memišević, Salih Borovčević, Mujo Ibraković i Admir Pračić.

 

Prisutnima se obratio Mehmed Bradarić dugogodišnji član Crvenog križa Maglaj i ispričao nekoliko pojedinosti o radu tokom ratnog perioda 1992.-1995. godine.

 

Povodom obilježavanja 70. godina rada Crvenog križa Maglaj raspisan je konkurs na temu "Humanost na djelu" i “Dobro se može vidjeti samo srcem”. Učestvovali su učenici srednjih škola. Komisija je odabrala tri najbolja rada, a nagrade je uručio sekretar Crvenog križa Ismar Mehinagić slijedećim: 1. mjesto-  Zerina Čabrić, 2. mjesto – Elma Mešić i 3. mjesto- Muhamed Subašić.

 

Program su upotpunile učenice Paralelne muzičke škole Adna Međić i Sara Hadžišehić.