• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  31.07.2017

Završen 12. Internacionalni festival folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“ Maglaj

U sklopu tradicionalne manifestacije „Studentsko ljeto 2017“ i pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića, Gradski folklorni ansambl Maglaj pod vodstvom Atifa Spahića organizirao je 12. Internacionalni festival folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“, koji je okupio veliki broj ne samo građana općine Maglaj, već i regiona.

 

Prisutnima se obratio Atif Spahić koji je predao zahvalnicu Općinskom načelniku Mirsadu Mahmutagiću za svu pruženu podršku i saradnju, te načelniku općine Çubuk iz Turske. Zatim su svi razmijenili hedije kao uspomenu na ovogodišnji susret u općini Maglaj.

 

Načelnik Mahmutagić istakao je: „Sretan sam što vidim toliko mladosti, ljepote i tradicije na jednom mjestu, što svi zajedno čuvamo ono najljepše iz naše kulturne baštine. Vjerujem da ćemo svi večeras uživati u spektru boja, muzike i tradicionalnih nošnjih, ali i igara. Folklor nije samo igra, nego i govor duše i tijela. To je ljubav, strast, čežnja i mnogo, mnogo više. Volimo naše zemlje i priče svih zemalja kroz vrijeme. Volite i igrajte folklor. Nadam se da smo po gostoprimstvu ispunili vaša očekivanja i da se vidimo i iduće godine na istom mjestu i proširenom sastavu.“

 

Posjetioci su uživali u bogatstvu tradicionalnih igara, raskošnim i raznovrsnim nošnjama kulturno-umjetničkih društava Hayat folk dance grupe Zonguldak iz Turske, KUD „Duga“ iz Crne gore, KUD „Rodna gruda“ iz Hrvatske, KUD „Krivaja“ iz Zavidovića, HKD „Napredak“ Odžak, KUD „Neretva“ Jablanica, KUD „Azra“ Rašljani, KUD „Bajro Redžić“ Cazin i naravno našeg Gradskog folklornog ansambla „Maglaj“.

 

Veliko iznenađenje za sve prisutne bio je poznati turski pjevač i televizijski voditelj Cengizhan Saysal koji je maglajsku publiku počastio s dvije numere.

 

Na samom kraju, proglašena je Miss 12. Internacionalnog festivala folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“ koja dolazi iz KUD „Bajro Redžić“ Cazin, Medina Kličić kojoj je lentu predala prošlogodišnja Miss naša Medina Jamaković.