• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.04.2012

Javni poziv građanima u povodu obilježavanja 15. aprila - Dana Armije RBiH i 16. aprila - Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

Uvažene porodice branilaca i branioci, porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i članovi njihovih porodica, bivši logoraši, članovi SUBNOAR-a, cijenjeni sugrađani
Ovog 15. aprila obilježavamo 20 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine u čijim redovima su bili najhrabrije kćeri i sinovi koje ova zemlja ima. U hrabrom stroju, od te 1992.godine bili su i pripadnici 201. kasnije 327. Viteške brdske brigade.
Ovog aprila obilježićemo i dvije decenije od početka rata. Istina, nije to bio rat nego zločinački napad na suverenu i međunarodno priznatu zemlju. Umjesto behara osjetio se miris straha, smrti i života koji je bio daleko od sretnog djetinjstva, bezbrižnog školovanja, sigurnog posla i onog najbitnije – slobode.



Ostaje zapisano da je iz vremena troipogodišnjeg ubijanja i rušenja, općina Maglaj izašla kao treća po razrušenosti bh općina, da su rušene crkve i džamije, škole i fabrike i da je upravo ovdje – na maglajskom području, palo najviše granata po glavi stanovnika.
U periodu agresije, prema podacima iz 1997.godine, život je izgubilo gotovo 1.200 osoba iz Maglaja i izvan njeg koji su ga branili, trajnim invalidima ostalo je 550 ljudi, gotovo 150-oro djece zauvijek je zatvorilo svoje oči. Ubijeni su u redovima za vodu, hljeb ili u trenu dok su iz tamnih podruma htjeli vidjeti svjetlo dana. Danas bi bili ponosne Maglajlije ponosnog i prkosnog Maglaja – ljekari, pravnici, zanatlije, uspješni sportisti..
U historiji će ostati zapamćeno vrijeme velike sramote čovječanstva koje nije spriječilo stradanje nevinih ljudi na ovom malom prostoru Bosne i Hercegovine.
Na području maglajske općine, prva jednica oružanih snaga formirana je u Kopicama 06.aprila 1992.godine, jedinice Općinskog štaba Teritorijalne odbrane 15.aprila, a Prva maglajska brigada formirana je 06.novembra 1992.godine.
Ovih aprilskih dana prisjetićemo se događaja od prije dvije decenije, ali i slobodarskog duha iz 1945.godine.
Tokom fašističke okupacije od 1941. do 1945.godine Maglaj je oslobađan 1941.godine, potom u augustu 1943.godine i konačno oslobođenje od okupatora je doživio 16. aprila 1945.godine. Tada su jedinice 53. Divizije zadale konačan udarac okupatorskim jedinicama stacioniranim u Maglaju.
Imena 197 poginulih boraca i 364 žrtve fašističkog terora uklesana su na spomen pločama na partizanskom groblju Čakalovac i još deset spomen obilježja borcima NOR-a 1941.-1945. godine.
16. april slavimo Danom oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu.

Nizom prigodnih sadržaja, ova dva značajna datuma Maglaj će obilježiti dostojanstveno, kako im i dolikuje.




Organizacioni odbor, na čijem je čelu Općinski načelnik Mehmed Mustabašić, utvrdio je program obilježavanja 15. i 16. aprila.
Program je počeo 27. marta raspisivanjem konkursa za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, te djecu iz Vrtića o temama „Ljiljani – otpor silama tame“, „Odbrana Maglaja gledana mojim očima“ i „Herojima je mjesto u našem srcu“.
Uslijediće potom i obilazak šehidskog mezarja Podborik, porodice prvog šehida Rifata Abidovića, prijem za komandatne maglajske brigade i bataljona i prve komandire četa, dobitnike armijskih i policijskih priznanja i obilazak spomen sobe u Uzeirbegovom konaku, pozorišna predstava, veče najljepših ilahija hora Revda i ansmbla "Zeleno busenje", ulične trke u organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture, podizanje na jarbol armijske zastave, čas historije / okrugl sto, polaganje cvijeća na šehidska mezarja, partizanska groblja i spomen biste narodnih heroja.
Završetak programa je svečana akademija, uz izložbu učeničkih radova, proglašenje najboljih na likovnom i literarnom konkursu i program nekadašnjeg vojničkog orkestra maglajske brigade.

Stoga, poštovani sugrađani, draga djeco, budite dio obilježavanja dva za Maglaj posebno značajna datuma i svojim prisustvom uveličajte planirane događaje.

Ovo nam je prilika da još jednom, zajedno, iskažemo poštovanje prema svim šehidima i palim borcima i civilnim žrtvama rata Maglaja koji se nikada ne smiju zaboraviti.

I kao što osta zapisano u Monografiji "Mirisna straža Maglaja" ... bijahu to godine straha, patnje i boli...bijaše to vrijeme koje tjera čovjeka, istinskog Bosanca, da kao i prethodnih stoljeća podigne ruke ka nebu u znak pravde i slobode ...



Unaprijed vam se zahvaljujem i iskreno se nadam da ćemo svojim dolaskom pokazati da nismo i nećemo zaboraviti vrijeme iza nas.


Predsjednik Organizacionog odbora
Mehmed Mustabašić, općinski načelnik