• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  02.02.2017

Otvorena 14. manifestacija „Mulabdićevi dani kulture“

U maglajskoj biblioteci sinoć su svečano otvoreni 14.“Mulabdićevi dani kulture“, manifestacija kojom se od zaborava čuva sjećanje na pisca prvog bošnjačkog romana, prosvjetitelja, putpisca i novelistu, Maglajliju, Edhem Mulabdića. Otvaranje manifestacije izazvalo je veliko interesovanje građana.

Na sadržaje koji su se organizovali u okviru „Mulabdićevih dana kulture“, prisutni su se mogli podsjetiti kroz filmsku priču, o organizovanim promocijama, pozorišnim predstavama, gostovanjima brojnih književnika koji su govorili o Mulabdiću i njegovim djelima, ali i predstavljali I svoja. U Maglaju su tako gostovali Munib Maglajlić, Enver Kazaz, Safet Sarić, Enes Karić, Ivan Lovrenović, Zilhad Ključanin, Nedžad Ibrišimović, Hadžem Hajdarević, Marko Vešović, Tvrtko Kulenović, Fadila Nura Haver, Ahmed Bosnić i mnogi drugi, a neki, nažalost, nisu više među nama. „Mulabdićeve dane kulture“ otvorio je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, a prisutnima se obratio i Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

„Ova manifestacija prilika je da ponovimo ono što znamo, ali naučimo i nešto novo o Edhemu Mulabdiću“, rekla je na otvaranju direktorica Biblioteke Nina Bunjevac-Salkić i dodala. „Vjerujem da će ljudi čitajući 'Nova vremena' spoznati nešto više o našoj prošlosti, mentalitetu ali i o tome ko smo, zapravo, danas“.

Centralni dio svečanosti otvaranja bio je predstavljanje reprinta drugog Mulabdićevog romana „Nova vremena“ koji je prije 103 godine objavljen u dijelovima u časopisu 'Nada'. Prvi i jedini put kao knjiga izlazi u izdanju Prve muslimanske naklade, knjižare i štamparije Muhameda Bekira Kalajdžića u Mostaru, davne 1914.godine. O nekim manje poznatim autobiografskim podacima i o možda najtežim godinama Mulabdićevog života, govorili su profesori sa Filozofskog fakulteta Muhidin Džanko i Enver Kazaz. Nakon Drugog svjetskog rata, duboko zašao u devetu deceniju života, Mulabdić je završio u zatvoru pod optužbom za saradnju sa okupatorom. I pored silnih nastojanja nikada nije uspio saznati ko ga je i zašto optužio.

„Romanom 'Nova vremena' Mulabdić želi da se u bošnjački društveni prostor i kulturni identitet uvedu vrijednosti usklađene sa tadašnjim, savremenim evropskim vrijednostima. Roman je to o begu koji želi da transformiše svoje imanje, uprkos protivljenju sredine, i na njemu uvede nove metode proizvodnje“, rekao je na promociji prof. dr Enver Kazaz.

Osnovci i srednjoškolci poslali su dosta svojih radova na raspisani konkurs, a teme su bile „Zašto volim Maglaj“ te „Ženski likovi u Mulabdićevim djelima“. U konkurenciji osnovaca, najbolje likovne radove nacrtali su: Lamija Mejrić i Behudin Tutundžić, a u literarnom stvaralaštvu istakli su se Adna Međić, Amar i Irma Hambašić te Najda Mulalić. Kod srednjoškolaca, za likovne radove nagrađene su: Dženita Mujaković i Naida Isić, a za literarne: Šejla Kadušić, Elma Bašić, Ajna Mahmić i Belma Mehinagić.

Svečanost otvaranja Mulabdićevih dana kulture uljepšao je nastup članova Malog hora Osnovne škole „Maglaj“, pod dirigentskom palicom nastavnice Esene Ruvić.

Izvor: N.Br./maglaj.net