• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.01.2017

Obilježena 23. godišnjica BITKE ZA PAZARIĆ

Uz podršku Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića, Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti i boračkih udruženja, a u organizaciji MZ Liješnica obilježena je 23. godišnjica BITKE ZA PAZARIĆ.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni, Općoinski načelnik Mirsad Mahmutagić, glavni imam Nevres ef. Hodžić, predstavnici boračkih udruženja, preživjeli učesnici bitke, djeca iz mekteba Liješnica i brojni građani svojim prisustvom su dali počast onima koji su izgubili živote u borbi za slobodan Maglaj

Položeno je cvijeće na Spomen obilježja u Liješnici i na Pazariću, gdje je komadant prve čete Liješnica Ismet Burajić održao čas historije i prisutnima ispričao najvažnije detalje presudnog dana za našu općinu. Svima je uputio važnu poruku da se bore za nepravdu i čuvaju sjećanje na svakog čovjeka, koji je svojom borbom osigurao budućnost ostalim generacijama.

Načelnik Mahmutagić je ukazao na važnost ovog dana, koji je pored proširenja slobodne teritorije, podigao moral i nadu kod stanovništva.

„Ova bitka je izvedena na jedan maestralan način. Mi se moramo sjećati i voditi računa o svim borcima i obilježavati sve značajne datume naše historije. Jer onaj ko se ne sjeća prošlosti, neće imati ni budućnosti”, naglasio je Općinski načelnik.

Blokada Maglaja donijela je neopisive teškoće svim građanima, a naročito jedinicama odbrane. Otežala je još više situaciju u pronalasku hrane, vode, lijekova , te drugih materijalnih i tehničkih sredstava. Maglajlije su podnosili neprekidna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja, nestašice životnih namirnica i glad. Bili su svi u obruču, skoro da su udarili u zid, jer imali su manjak i ljudi, neki su poginuli, neki teško ranjeni, te manjak municije pa je bitka za Pazarić bila, slobodno rečeno posljednja šansa.

Jedinice maglajske brigade su 21. januara 1994. godine u veoma teškim i nepovoljnim uslovima izvele na Pazariću iznenadnu akciju koja je donijela proširenje slobodne teritorije i pomjeranje odbrambenih linija. Tada je krenuo niz oslobodilačkih akcija koje su sačuvale Maglaj i slobodu svih građana.