• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.02.2012

Informacija o aktivnostima na otklanjanju posljedica zimskih nepogoda

Posljedice velikih snježnih nepogoda nisu zaobišle ni općinu Maglaj. Sve nadležne službe, preduzeća i organi već nekoliko dana rade na otklanjanju posljedica koje su izazavale velike snježne padavine.



Ističemo da su svi lokalni putni pravci očišćeni i prohodni. Općina Maglaj je za potrebe zimskog održavanja svih lokalnih puteva angažovala Komunalno društvo Maglaj i d.o.o. “Hajdić” Maglaj koji svoje ugovorene obaveze obavljaju dobro i kvalitetno. Pored redovnog zimskog održavanja lokalnih puteva dodatno smo angažovali mehanizaciju na čišćenju putnih pravaca i to :
- Palučak – Donji Rakovac,
- Od Donjeg Rakovca do Todorovića I zaseoka Iličići,
- Zatim putnog pravca Bor – Misurići – Ošve – Oruče, te
- Tujnica – Strupina – Novi Šeher.



Istovremeno prateći situaciju na licu mjesta intervenišemo po pozivima iz mjesnih zajednica od strane Policijske stanice Maglaj, te građana. Putem Službe civilne zaštite pružamo pomoć u prevozu dijaliznih osoba do maglajskog Doma zdravlja. Uz pomoć mjesnih zajednica prikupljamo podatke o broju i imenima osoba koje su eventualno odsječene i koje nemaju mogućnosti za nabavku osnovnih živežnih i sanitarnih potreba. Spremni smo takvim porodicama iz vlastitih sredstava ili uz pomoć resornih Kantonalnih i Federalnih ministarstava obezbjediti najnužnije pakete hrane. U malom broju slučajeva do sada smo intervenisali sa paketima hrane, lijekova i vode.



Snabdjevanje električnom energijom, vodom i ostalim komunilnim uslugama se obavlja u kontinuitetu I bez problema. Na području cijele općine Maglaj, generalno posmatrano zimske i snježne nevolje koje su zadeselie cijelu Bosnu i Hercegovinu nisu imale ozbiljnijih posljednica u našoj lokalnoj zajednici zbog pravovremeno poduzetnih gore navedenih radnji i aktivnosti. I dalje pratimo stanje na terenu, kontaktiramo mjesne zajednice, preduzeća, tako da ćemo reagovati u cilju otklanjanja uočenih nedostataka. Takođe apelujemo na građane općine Maglaj da ne kupuju velike zalihe hrane jer za to nema potrebe. Znamo da je najavljan novi talas snježnih padavina, ali se nadamo da I on neće izazvati veće posljedice na našu lokalnu zajednicu, odnosno da ćemo preduzeti sve aktivnosti da do takvih posljedica ne dođe.