• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.08.2016

PROGRAM sufinansiranja zapošljavanja VSS, SSS i KV mladih osoba bez radnog iskustva u 2016./2017. godini iz grant sredstava Vlade Ze-do kantona

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona – Prečišćeni tekst („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 7/10 i Programa utroška sredstava planiranih Budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice broj: 02-14-7046-1/16 od 29.03.2016. godine, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 64. sjednici održanoj 29.07.2016. godine, donijela je PROGRAM sufinansiranja zapošljavanja VSS, SSS i KV mladih osoba bez radnog iskustva u 2016./2017. godini iz grant sredstava Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

1. Cilj Programa
Cilj Programa je da se omogući zapošljavanje mladih osoba do 35 godina starosti, bez radnog iskustva u struci i stručnoj spremi, sa evidencije nezaposlenih u JU Služba za zapošljavanje ZDK, koji se po prvi put zapošljavaju.

2. Ciljna grupa
Nezaposlene osobe mlađe od 35 godina:
• visoke stručne spreme (VSS),
• srednje stručne spreme (SSS/KV – IV/III stepena),
• prijavljene na evidenciju Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (u daljem tekstu: Služba), najmanje 30 dana prije objavljivanja javnog poziva,
• bez radnog iskustva u struci i spremi.

Na ovaj program mogu aplicirati svi poslodavci sa područja Zeničko-dobojskog kantona (u daljem tekstu: Kanton) koji ispunjavaju tražene uslove iz javnog poziva, izuzev poslodavaca koji zapošljavanje vrše u skladu sa Zakonom o državnoj službi i Zakonom o policijskim službenicima, kao i poslodavci koji sredstva za plaće obezbjeđuju iz budžeta. Programom se neće obuhvatiti poslodavci koji su u ranijem periodu koristili poticajna finansijska sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje, Kantona ili Službe a nisu ispoštovali svoje ranije ugovorne obaveze kao i poslodavci kod kojih su zatečeni radnici bez zasnivanja radnog odnosa „rad na crno“.

U slučaju nepodnošenja dovoljno odgovarajućih zahtjeva za sufinansiranjem zapošljavanja jedne stručne spreme, sredstva će se preusmjeriti za sufinansiranje one stručne spreme za koju je podneseno više zahtjeva od odobrenog iznosa.

Ukoliko neki od poslodavaca, kojima je odobreno sufinansiranje zapošljavanja osoba iz ciljne grupe, odustane od realizacije Programa, Služba može potpisati ugovor o sufinansiranju zapošljavanja osobe iz ciljne grupe sa poslodavcem koji je aplicirao na Javni poziv za učešće u realizaciji Programa, a nije mu bilo odobreno sufinansiranje zapošljavanja zbog nedovoljnog broja bodova ili nedostatka sredstava, iako je ispunjavao uvjete iz Javnog poziva, ili će se potpisati aneks ugovora sa poslodavcem kojem je već odobreno zapošljavanje osoba iz ciljne grupe u manjem broju u odnosu na zahtjevom traženi broj osoba.

3. Poticajne mjere

Za Program sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva planiran je ukupan iznos sredstava od 690.000,00 KM, a od čega je predviđeno 480.000,00 KM za sufinansiranje zapošljavanja VSS pripravnika i 210.000,00 KM za sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba SSS/KV pripravnika, i to za:
• sufinansiranje zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba visoke stručne spreme (VSS) u trajanju od 12 mjeseci u iznosu od 400,00 KM mjesečno, a koji obuhvata dio troškova obaveznih doprinosa i/ili dijela neto mjesečne plaće pripravnika,
• sufinansiranje zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba srednje stručne spreme (SSS/KV- IV/III stepena) u trajanju od šest mjeseci u iznosu od 350,00 KM mjesečno, a koji obuhvata dio troškova obaveznih doprinosa i/ili dijela neto mjesečne plaće pripravnika.

4. Raspodjela sredstava

Pri raspodjeli sredstava realnom i javnom sektoru poslodavcima iz javnog sektora ne može se odobriti veći iznos od 30 % ukupno raspoloživih sredstava. Uvažavajući princip globalne raspodjele sredstava i međuopćinske solidarnosti vodiće se računa o pravičnoj raspodjeli sredstava po općinama Kantona, s obzirom na ukupan broj nezaposlenih osoba i uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti. Poslodavcima se ne može odobriti sufinansiranje većeg broja mladih nezaposlenih osoba dok svi poslodavci koji ispunjavaju uvjete javnog oglasa nisu ostvarili pravo na sufinansiranje jedne osobe.

PROGRAM sufinansiranja zapošljavanja VSS, SSS i KV mladih osoba bez radnog iskustva u 2016./2017. godini iz grant sredstava Vlade Zeničko-dobojskog kantona možete preuzeti ovdje: Download