• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.08.2016

Obavijesti za nabavke koje su potrebne po UNDP procedurama

Nabavke koje UNDP provodi zasnivaju se na postupcima kojima se osiguravaju konkurentske ponude. Ovisno o vrsti, složenosti, veličini i vrijednosti projekta i elemenata nabavke, općenito se koriste sljedeći postupci nabavke:

1. POZIV ZA PODNOŠENJE PONUDA (REQUEST FOR QUOTATION - RFQ)
RFQ predstavlja neformalni poziv za podnošenje ponuda, obično za nabavku roba/usluga/građevinskih radova u vrijednosti od 2.500 američkih dolara do 100.000 američkih dolara. Zahtijeva se navođenje cijena i drugih komercijalnih uslova, a ugovor se dodjeljuje ponuđaču koji ponudi najnižu cijenu za tehnički prihvatljivu ponudu.
2. ZAHTJEV ZA PODNOŠENJE PONUDA (INVITATION TO BID - ITB)
ITB predstavlja zvanični poziv na podnošenje ponude, obično uz jasne, koncizno definirane uslove koji se odnose na nabavku čija je vrijednost procijenjena na 100.000 američkih dolara ili više. Cijena je najčešće jedini presudni faktor za dodjelu ugovora. Ugovor se dodjeljuje ponuđaču koji je ponudio najnižu cijenu u ponudi koja ispunjava sve tehničke kriterije.
3. POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA (REQUEST FOR PROPOSAL - RFP)
RFP predstavlja zvanični zahtjev za podnošenje ponuda koji se obično odnosi na usluge koje nije moguće jasno i koncizno definirati, a čija procijenjena vrijednost iznosi 100.000 američkih dolara ili više. Cijena predstavlja jedan od više faktora koji predstavljaju kriterij za evaluaciju ponuda. Ugovor se dodjeljuje kvalificiranom ponuđaču čija ponuda u svim značajnijim aspektima zadovoljava zahtjeve iz tenderske dokumentacije, a za koju se ocijeni da će za UNDP biti najjeftinija.

U određenim se slučajevima kod nabavki ne primjenjuju konkurentski zahtjevi, a umjesto njih se koristi postupak direktnog ugovaranja. To se po pravilu dešava u slučajevima kada već postoji Dugoročni sporazum (Long-Term Agreement - LTA), potpisan bilo na globalnom (IAPSO ili HQ) ili na lokalnom nivou (na nivou ureda za određenu zemlju).

Za nabavke u ukupnoj vrijednosti manjoj od 2.500 američkih dolara ured UNDP-a u određenoj zemlji nabavku može izvršiti direktno na lokalnom tržištu.

Evaluacija ponuda

Ovisno o metodi nabavke, u postupku evaluacije ponuda ključnu ulogu igraju različiti faktori. Kod evaluacije za postupke putem RFQ i ITB presudan element predstavlja cijena. Suprotno tome, kod evaluacije za postupak putem RFP neophodna je tehnička evaluacija. U tehničkoj se komponenti prije svega utvrđuje hoće li se ponuda prihvatiti ili odbaciti kao nezadovoljavajuća. UNDP, pored toga, robe i usluge koje nabavlja ocjenjuje na temelju sljedećih kriterija:
ROBE:
- ispunjavanje tehničkih specifikacija
- isporuka
- utjecaj na okoliš
- osiguranje kvalitete
- tačnost dokumentacije
- brzina odgovora na zahtjeve
- služba za korisnike
USLUGE:
- Osiguranje tehničkih rješenja
- Kompetencija

Uslovi ugovora

Ukoliko ste zainteresirani da postanete budući dobavljač Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, morate potvrditi da prihvaćate Opće uslove UNDP-a.

Više o obavijestima vezanim za nabavke možete pogledati na linku: LINK
Više o obavijestima vezanim za LID projekte možete pogledati na sljedećim linkovima: LINK1 i LINK2