• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.06.2016

Općina Maglaj jedna od učesnica projekta „Lokalni integrisani razvoj“

U sklopu projekta „Lokalni integrisani razvoj“, kojeg finansira Europska unija, u sali skupštine grada Doboja, održana je svečana ceremonija i potpisivanje sporazuma o saradnji između UNDP-a BiH i 21 partnerske općine/grada. Jedna od općina, koje su izabrane od strane UNDP-a je i Općina Maglaj.

Prisutne su srdačno pozdravili pozdravnim govorima gradonačelnik Doboja, gdin. Obren Petrović, Šef kooperacija EU u BiH, gdin. Melvin Asin i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, gđa. Zahira Virani. Moderator i izlagač prezentacije LID projekta bio je šef programa za lokalni razvoj (UNDP) u BiH, gdin. Edis Arifagić. Općinu Maglaj na potpisivanju sporazuma predstavljali su pomoćnik Općinskog načelnika, Jasmin Devedžić i šef odjeljenja za razvoj biznisa i poduzetništva, Ferhat Bradarić.

Zamjenica rezidentne predstavnice kazala je da je njihova ideja da podrže veliki dio stanovništa, negdje oko 100.000 građana, povratnika i ranjivih grupa.

"Ovo je program koji će, zajedno sa drugim programima i donatorima, poput švedskog SIDA programa ili švajcarske Razvojna agencija, kroz pet godina, doći do vrijednosti od 15 miliona američkih dolara."



Šef kooperacija Europske unije u BiH, Melvin Asin, kazao je da se nada da će se u naredne dvije godine obezbijediti mnogo novih radnih mjesta.

"Cilj nam je da obezbijedimo radna mjesta građanima, da pomognemo socijalno ugroženima, kao i zajednicama koje su bile poplavljene da se ponovo vrate u jedno dobro stanje. Oni treba da napreduju i da se razvijaju."

Projekat „Lokalni integrisani razvoj“ je dio EU programa Lokalnog razvoja i zapošljavanja, koji finansira Europska unija sa 19 miliona eura. Tri projekta koja djeluju u okviru ovog Programa će do januara 2019. godine provoditi UNDP, GIZ i ILO, s ciljem pomoći ekonomskom oporavku područja pogođenim poplavama, te podršci lokalnom ekonomskom razvoju i lokalnim nevladinim organizacijama, uz društveni razvoj i osiguranje poboljšanja mjera strukturnog zapošljavanja putem lokalnog integrisanog razvoja.