• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.06.2016

Sastanak OSCE-a sa predstavnicima povratničke zajednice u Maglaju

Predstavnici Misije OSCE-a u BiH upriličili su, u sali Općinskog vijeća, sastanak sa predstavnicima srpske povratničke zajednice u Maglaju. Sastanku su, ispred OSCE-a, prisustvovali službenica za ljudska prava, gđa. Monika Zollerova, programska asistentica za ljudska prava, gđa. Tanja Vasiljević, te predstavnik OSCE-a u Maglaju, gdin. Alen Ćosić. Pored predstavnika Općine Maglaj, sastanku su prisustvovali i članovi Centra za socijalni rad, Službe za zapošljavanje i Crveni križ Maglaj.

Sastanak je vođen kroz tri modula mehanizmi komunikacije i pristup informacijama, pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti te potrebe za infrastrukturom. Moderator današnjeg sastanka, služenica OSCE-a za ljudska prava, istakla je glavne stavke i ciljeve organizovanja današnjeg sastanka.

"Glavni cilj ovog sastanka je omogućiti efikasniji dijalog, protok informacija i saradnju između srpske povratničke zajednice i organa vlasti Općine Maglaj, te pomaganje u rješavanju izazova koji koče održivi povratak kroz multiinstitucionalni pristup i na taj način doprineoe poboljšanju životnih uslova manjinskih povratničkih grupa. Bitno je da se cilj postigne kroz zajedničku diskusiju o problemima koji su prisutni već duže vrijeme, definisanje prioriteta i dogovor oko neophodnih aktivnosti koje će sprovoditi nadležni organi."



Predsjedavajući Općinskog vijeća Maglaj, Marko Zelić, zahvalio se Misiji OSCE-a na dolasku i sprovedbi niza aktivnosti na području Općine Maglaj.

"Općinsko vijeće stoji na raspolaganju i Misiji OSCE-a ali i predstavnicima povratnika u Općinu Maglaj. Treba spomenuti da je u nezavidnom položaju što se tiče povratka Mjesna zajednica Brezovi Dani, gdje su uslovi za život jako teški. Od velikog značaja je i novooformljeno Udruženje građana povratničke zajednice, koje će uveliko pomoći u rješavanju njihovih problema, od kojih su glavni zapošljavanje i socijalna pitanja."