• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.05.2016

Delegacija BHRT-a boravila u posjeti općini Maglaj

Predstavnici Javnog servisa BHRT-a, na čelu sa gdinom. Mariom Vrankićem, posjetili su protekle sedmice Općinu Magaj, a tom prilikom su im uručene zahvalnice od strane Općinskog načelnika, Mehmeda Mustabašića. BHRT je jedan od prvih koji je stigao u Maglaj tokom majskih poplava 2014. godine. Svoju pomoć, podršku, kao i lijepu novinarsku riječ, a prije svega ogromnu medijsku pažnju, posvetili su Maglaju tokom katastrofalnih poplava, čega su se i danas prisjetili.

Općinski načelnik iskoristio je ovu svečanu prigodu da iskaže veliku zahvalnost na svemu što je učinjeno za Maglaj od strane Javnog servisa. Tokom svog izlaganja istakao je i bitne činjenice u vezi stanja u Maglaju tokom i poslije poplava.

"U Maglaju je poplavljeno oko 1.800 stambenih objekata gdje je trenutno veći broj saniran uz pomoć brojnih donatora kao što su TIKA, CRS, UN, USAID i mnogi drugi. Iz ove katastrofe podigle su se i veće maglajske firme Natron-Hayat, Excel Assemblies, Bontex i HM. Također ponosni smo i na osposobljene četiri škole, Dom zdravlja, Dom kulture, vrtiće, biblioteku, benzinske i ostala preduzeća, koja su sanirana od strane donatora, ali i svojih sredstava u cilju rada i zapošljavanja stanovništva. Veliko hvala i svim gradovima iz Bosne i Hercegovine, koji su pristigli u pomoć Maglaju, donacijama, radnom snagom ili bilo kojim drugim vidom pomoći koja je u tim trenucima bila prijeko potrebna. Posebna zahvala BHRT-u na medijskoj pažnji tokom maja 2014. godine, ali i kasnije, jer je ovo jedina televizija koja je prepoznala običnog čovjeka, njegove probleme i nedaće."

Općinski načelnik je na kraju svog izlaganja posebno podcrtao jednu jako bitnu činjenicu, a to je da je BHT svojim izvještavanjem i sjajnim tv prilozima gledaocima prenio pravu sliku stanja u Maglaju. Delegacija iz Sarajeva se zahvalila Općinskom načelniku na sjajnom prijemu, dobrodošlici, kao i na zahvalnicama, koje su im uručene.

"Javni servis BHRT, kao što svi znate, se nalazi u jako teškoj situaciji već godinama, a posebno posljednju godinu, ali to nas nije spriječilo da 2014. godine svoj posao obavimo časno i pošteno i pomognemo gradu Maglaju, onda kada im je pomoć najviše potrebna. Te 2014. godine smo se potpuno solidarisali sa građanima općine Maglaj, te na svojoj televiziji izvještavali pravu situaciju u gradu. Imali smo mnogo live uključenja, sjajnih tv priloga naših novinara, kao i razgovora sa običnim ljudima, ali sve to nije nije toliko bitno koliko pomoć za vaše sugrađane", kazao je direktor BHT-a.

Općina Maglaj i Općinski načelnik ponudili su svoju pomoć i dali se na raspolaganje Javnom servisu BHRT-u, kako bi svoje probleme uspješno riješili, te su im u znak vječnog prijateljstva za kraj poklonili i ključ grada Maglaja.