• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.04.2016

Prezentacija projekta izgradnje stambenog objekta za socijalno ugrožene

Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, ugostio je danas predstavnike Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, gdina. Samira Šehovića i Đoku Snegara. Povod posjete je prezentacija projekta izgradnje stambenog objekta u sklopu sprovođenja projekta „Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“, koju je održao maglajski arhitekta, gdin. Jasmin Halilović.

On je idejni i glavni projektant ovog velikog i značajnog projekta, vezanog za socijalno ugrožene kategorije (prethodni alternativni smještaj), a svoju prezentaciju detaljno je objasnio, ali i odgovorio na sve nesuglasice u vezi izgradnje stambenog objekta.

"Lokacija izgradnje stambenog objekta bila bi južni dio grada Maglaja, dimenzija 20x10 m2. Projekat je jako zahtjevan i složen. Predviđen je za 15 socijalno ugroženih porodica sa njihovim članovima. Ova zgrada bi sadržavala suteren, prizemlje i 3 sprata. Od toga bi bilo 8 garsonjera, 4 stana tipa 1 (za 2 ili 3 člana) i 3 stana tipa 2 (48,4m2). U sklopu zgrade, nalazio bi se već pomenuti suteren kao zajednička ventilirana, prozračna i osvijetljena prostorija, od velikog značaja za stanare. Također, treba naglasiti da bi se u prizemlju ove stambene jedinice nalazila 3 stana za osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima. Što se tiče grijanja bile bi zastupljene etažne peći na čvrsto gorivo", ističe Jasmin Halilović.



Predstavnici Federalnog ministarstva su pohvalili Općinu, na čelu sa Općinskim načelnikom, kao i samog projektanta na uspješnom i ozbiljnom pristupu idejnoj prezentaciji ovog projekta. Nadaju se ubrzo i konačnom, tj. glavnom projektu, kako bi što prije počela izgradnja stambenog objekta za socijalno ugrožene kategorije, koje je od velike važnosti za Općinu Maglaj.