• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.04.2016

UG Fojničani predstavili Sporazum o toleranciji, saradnji i razvoju

Članovi Upravnog odbora Udruženja građana „Fojničani“ Davor Šupuković i Damir Mačković, održali su danas sastanak sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem, povodom pripreme potpisivanja Sporazuma o toleranciji, saradnji i razvoju. Sporazum bi pored ovog Udruženja trebao uključivati i Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj, Osnovnu škola „Maglaj“, Odbojkaški klub „Maglaj“ i Radio televizija Maglaj, a pokrovitelj je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je pored predstavnika UG „Fojničani“ i Općinskog načelnika, prisustvovao i predstavnik OSCE-a u Maglaju, gdin. Alen Ćosić. On je istakao da bi jedan ovakav Sporazum trebao predstavljati „korak naprijed“ za sve građane ovog grada. Predstavnik UG „Fojničani“ naglasio je da je ovakav tip ideje nešto novo za grad, nešto što drugi nemaju i da se treba fokusirati na nju. Sa njegovim riječima složio se i Općinski načelnik kazavši da će Općina Maglaj podržati ovakav Sporazum, te poslati pismo podrške svim institucijama ističući kvalitetu ovog projekta.

Ovakav tip Sporazuma, kao glavni cilj, ima razvoj kulture mira, demokratije, etničke i vjerske tolerancije, zaštite ljudskih prava i sloboda, prava djece i omladine, a sve u skladu sa europskim sistemom društvenih vrijednosti i specifičnim potrebama lokalne zajednice. Zadatak ovog Sporazuma jeste da podrži razvoj kulturnog i drugog stvaralaštva pripadnika svih naroda, nacionalnih manjina i etničkih zajednica, te čuvanje i promovisanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih baština.