• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.04.2016

Obilježen Dan škole u Osnovnoj školi „Novi Šeher“

Prigodan kulturno-zabavni program održan je danas u Osnovnoj školi „Novi Šeher“ u Novom Šeheru povodom 2. aprila, Dana škole. Učenici i nastavnici ove škole već četvrtu godinu zaredom na veoma lijep i zanimljiv način predstavljaju rad svoje škole, aktivnosti kojima se bave, te sumiraju cjelokupni rad u toku jedne godine.

Svečanom programu povodom Dana škole prisustvovali su i predstavnici Općine, na čelu sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem, Predsjedavajući Općinskog vijeća općine Maglaj, gdin. Marko Zelić, direktori i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Maglaju, predstavnici OSCE-a, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Maglaj, gdin. Nevres ef. Hodžić, te mnogobrojni gosti Osnovne škole „Novi Šeher“. Direktor OŠ „Novi Šeher“, gdin. Zijad Meškić, u svome obraćanju zahvalio se gostima na dolasku, te istakao vrijednost i značaj ove manifestacije, jedne od najvažnijih u Novom Šeheru.

"Prvo bih želio svim učenicima i nastavnicima ove škole da čestitam Dan škole. Osnovna škola u Novom Šeheru je jedna od 4 škole u FBiH, koja radi po sistemu 2 nastavna plana i programa, bosanski i hrvatski, te je po tome njena vrijednost jako velika. Naša škola poznata je i po odličnim i zapaženim rezultatima svojih učenika, a posebno smo sretni što djeca nakon svog osnovnog obrazovanja nastavljaju sa istim rezultatima i u srednjoj školi. Učenici imaju puna prava i slobodu, koja su u skladu sa školskim pravilima", kazao je direktor ove škole, te se potom osvrnuo na projekte koji su realizovani u toku ove školske godine:
"Posebno smo ponosni na opremanje učionice za inkluzivno obrazovanje i realizaciju zajedničkog projekta Europske Unije i Vijeća Europe pod nazivom „Zajedno za bolje sutra“, kao i rekonstrukciju učionice za predškolski odgoj i obrazovanje (Save the Children, World Wision). Pored tih realizovani su i projekti Izrade plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, nabavka opreme za protivpožarnu zaštitu i prvu pomoć, te Projekat pružanja prve pomoći i reanimacije, potpomognut od strane Ambasade SAD-a."



Općinski načelnik srdačno je pozdravio prisutne, a učenicima i uposlenima u OŠ „Novi Šeher“ poželio je mnogo dobrog rada u narednom periodu.

"Drago mi je što sam danas ovdje i što prisustvujem ovako lijepom programu. Ovdje smo da ove divne učenike vidimo i čujemo, te da uživamo u njihovom programu. Znam da vas najviše zanima realizacija projekta Sportske dvorane u Novom Šeheru. Ja vam mogu reći da ćemo se potruditi da ona bude osposobljena za rad do kraja polugodišta tekuće školske godine."



U kulturno-umjetničkom programu, pored učenika ove škole, učestvovali su i učenici Područne škole „Čobe-Kopice“, koja je u sastavu Osnovne škole „Novi Šeher“. Bilo je tu mnogo pjevanja, plesa, glume, recitovanja, uz mnoštvo nasmijanih mladih lica.