• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  31.03.2016

Neiskorištenost maglajske stare Gradine

U novembru prošle godine nezaposleni Maglajlija Nagib Hasanić, koji je odrastao gotovo ispod samih zidina Gradine, odlučio je početi s njenim uređenjem. Zastidio se Nagib gomila smeća na nekadašnjoj utvrdi, koju posjećuje i veliki broj turista.

Državna zastava

Ovih dana Gradina izgleda potpuno drugačije. Nagiba smo zatekli dok je kosio travu i čistio ovaj nacionalni spomenik BiH jer još ima onih koji iza sebe ostavljaju smeće.

"Ulazna kapija Gradine zaključava se noću, a danju je otvorena. Od Općine dobivam 200 KM mjesečno za čišćenje, ali to nije dovoljno za sav moj trud. Da je drugačije, ostajao bih na Gradini cijeli dan. Trebalo bi razmisliti i o naplaćivanju ulaza ili otvaranju suvenirnice, kako je to slučaj u sličnim objektima širom zemlje", priča nam Hasanić.

Gradina pruža brojne mogućnosti, prije nekoliko godina napravljena je i ljetna pozornica, ali je potpuno neiskorištena. Prema Nagibovim riječima, omladina je oduvijek dolazila na Gradinu da igra nogomet, organizirani su koncerti, igranke...

"Nismo ni pomišljali da napišemo svoja imena na kamenim zidinama, a mladima danas ništa nije vrijedno ni važno. Nedavno sam čistio smeće i neki mladić je sprejem išarao kulu. Državnu zastavu koju sam podigao na jarbol neko je spustio", ogorčen je Hasanić.



Tabija i kazamati

Inače, Gradinu su počeli graditi još stari Rimljani, a prvi izgled dobila je u srednjem vijeku. Građena je i za vrijeme turske vladavine, kada je dobila sadašnji izgled, s kulama, tabijama, kazamatima, puškarnicama i sahat-kulom.

Đačke ekskurzije

"Čitao sam da je u Kantonu Sarajevo donesena odluka da osnovci u okviru ekskurzija prvo obilaze gradove po Bosni i Hercegovini. Nadam se da će posjetiti i maglajsku Gradinu. Svi dobronamjerni su dobrodošli", dodao je Hasanić.

Milina mi se ovdje odmoriti

Dok smo razgovarali s Hasanićem, na Gradini se, uz najnoviji broj "Avaza", odmarao i Ahmet Mulahalilović iz Zavidovića.

"Krenuo sam iz Zavidovića prema Tešnju i svratio ovdje da se odmorim. Bio sam i poslije agresije, znam kako je bilo, ali sada je odlično uređeno. Milina mi se ovdje odmoriti", dodao je Mulahalilović.

IZVOR: avaz.ba (autor: N.Bradarić)