• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.03.2016

Za izgradnju Spomen parka potrebno još 30.000 KM !

Udruženje građana civilnih žrtava rata (UG CŽR-a), u saradnji sa općinom Maglaj, glavni je inicijator u izgradnji Spomen parka za ubijenu djecu na području općine Magaj, u periodu od 1992. do 1995. godine. Zajedničkim projektom, koji nosi naziv „Velika kuća“, Udruženje i Općina Maglaj, žele još jednom istaknuti značaj toga perioda i zauvijek sačuvati uspomenu na 57 prerano ugašenih mladih života.

Sastankom u sali Općinskog načelnika, predstavnici Udruženja su željeli informisati Općinskog načelnika o toku radova na izgradnji spomen obilježja, kao i ostalim aktivnostima u Udruženju. Pored Općinskog načelnika, Mehmeda Mustabašića i predstavnica Službe za boračko-invalidsku zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti, sastanku su prisustvovali i Predsjednik Saveza civilnih žrtava rata ZDK, gdin. Miralem Malkić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja civilnih žrtava rata općine Maglaj, gdin. Jasmin Insanić, te Predsjednik Skupštine Udruženja civilnih žrtava rata općine Maglaj, gdin. Salim Đonlić.

Glavna tema razgovora bila je okončanje projekta, koji je u poodmakloj fazi, ali za njegov konačan završetak potrebno je dodatnih 30.000 KM, koje u Udruženju pokušavaju obezbijediti na sve načine.

"Glavni cilj ovog sastanka je da upoznamo predstavnike Općine sa tokom radova na izgradnji ovog Spomen parka, koji će predstavljati podsjećanje na svu djecu, koja su poginula u ratu. Nažalost, radovi su stali, pošto nam za daljne aktivnosti i nastavak izgradnje nedostaje još 30.000 KM. Općina i naš načelnik su nam uvijek izlazili u susret i veliko im hvala, kao i na svemu dosada. Voljeli bismo kada bi ovaj razgovor bio poticaj maglajskim privrednim subjektima da se uključe u naš projekat i da ga finansijski podrže, kako bismo sakupili preostali dio novca", kazao nam je Predsjednik UO Udruženja.

Udruženje civilnih žrtava rata željelo se javno zahvaliti svim svojim prijateljima na pomoći i donacijama, koju su im dali u dosadašnje tri godine.

"Hvala općini Maglaj, na čelu sa načelnikom, kao i gdinu. Smaji Hajdiću, firmama DKM gradnja, Elprom Zamboni, Natron-Hayat, Almy d.o.o. Zenica. Hvala Islamskoj zajednici Maglaj, Lutriji BiH, kao i Vladi ZDK, predsjednici Skupštine ZDK, Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Federacije BiH, te naravno ličnim donacijama. Posebne zahvale i za porodicu Maslo, koja nam je mnogo pomogla."

Za kraj je Udruženje civilnih žrtava rata još jednom javno pozvalo sve privredne subjekte, kao i sve dobre ljude, da pomognu završetku izgradnje ovog Spomen obilježja, za koji je potrebno još 30.000 KM.