• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.03.2016

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno“

Javno govorenje će biti održano 14.03.2016. godine u sali Općinskog vijeća, Dom kulture „Edhem Mulabdić“, s početkom u 11 sati, a realizuje se u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kojeg implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH. Na Javnom govorenju se očekuje učešće predstavnika/ca učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija i medija iz Općine Maglaj.

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992. - 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Tijekom sat i pol vremena tri osobe članovi/ce udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljelih od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim osobnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima/ama o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, život i mir.

U cilju poticanja šire kulture pomirenja, pozvali smo sudionike/ce koji su uspješno završili treninge komunikacije, traume i opraštanja da kroz javne govore, koje smo simbolično nazvali Moja priča: Izaberimo mir zajedno, govore o svojim iskustvima i vrijednosti pomirenja. Moja priča: Izaberimo mir zajedno je aktivnost koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici. Govornici/e i događaji o kojima će govoriti nisu osmišljeni kako bi generalizirali javni dijalog, pozvani su dijeliti osobna iskustva kako bi slušaoci i slušateljice imali priliku biti inspirirani vlastitim primjerom i razumjeti važnost pomirenja.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat će angažovati više od 100.000 građana u 30 ciljanih opština/općina/gradova, koje su od rata podijeljene po etničkim linijama. Projektne aktivnosti uključuju obuku, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite putem e-maila: hmartinovic@yahoo.com ili putem telefona 063/690-466.