• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.02.2016

Svečano otvoren most kod Natron Hayata

Novoizgrađeni most na rijeci Bosni danas je i svečano otvoren kod kompanije "Natron Hayat", nakon što je početkom godine prohodan za građane općine Maglaj. Rekonstrukcija Natronovog mosta jedna je od akcija u sklopu projekta CESTA, a u projekat je uloženo oko 840.000 KM.

Svečanosti su prisustvovali, direktor Misije USAID-a u BiH, gdin. Peter Duffy, direktor CRS-a, gdin. Marc D'Silva, predsjednik Federacije BiH, gdin. Marinko Čavara, federalni ministar prostornog uređenja, gdin. Josip Martić, premijer Ze-Do kantona, gdin. Miralem Galijašević, direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, gdin. Sejad Delić i predsavnik ispred Fonda, gdin. Ferid Čorbo. Ispred općine Maglaj svečanosti su prisustvovali Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić,zajedno sa saradnicima, kao i Predsjedavajući OV, Marko Zelić. Svi prisutni istakli su veoma veliki značaj zbog realizacije spomenutih projekata, te naglasili obostranu želju za saradnjom i u budućnosti.

Viseći most kod Natrona, koji je u majskim poplavama totalno uništen, zamijenjen je modernim armirano-betonskim mostom, kojeg najviše koriste radnici maglajske firme sa desne strane obale Bosne. Pored ovog, u Maglaju su u okviru projekta CESTA provedena još tri projekta obnove infrastrukture, šest projekata samopomoći u koje je bila uključena i lokalna zajednica, te pomoć u poljoprivredi.

Presijecanjem vrpce i šetnjom preko mosta, zvanično je otvoren novi-stari most na rijeci Bosni.