• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.02.2016

Kantonalna uprava CZ ZDK u posjeti općini Maglaj

Predstavnici Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, na čelu sa direktorom, gdinom. Džavidom Aličićem, danas su boravili u općini Maglaj, gdje su održali kratak sastanak sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem. Pored Općinskog načelnika, sastanku su prisustvovali i šef Službe civilne zaštite, gdin. Anto Maglica, te Mehmed Smajlagić, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu pri Općini Maglaj.

Domaćini današnjeg sastanka su elaborirali situaciju u Maglaju nakon poplava, koje su zadesile Maglaj 2014. godine, kao i o trenutnoj situaciji i problemima u općini Maglaj, a nastali poslije poplava.

"Prvo bih želio da istaknem kako su Općina Maglaj, njeni građani i investitori uradili veliki posao kada je u pitanju obnova grada, pošto se Maglaju predviđao oporavak od oko 10 godina, a mi smo to uradili u nešto više od godinu. Nismo završili sa obnovom klizišta, ali se nadamo da ćemo u skorije vrijeme riješiti i taj problem, koji je trenutno najveći na području Općine. Najveći dio obnove uradili smo kroz projekte CESTA, FIRMA i FARMA, a veliku pomoć smo dobili i od UNDP-a, USAID-a, UN-a, kojima smo također jako zahvalni. Civilna zaštita je igrala veliku ulogu u normaliziranju života u Maglaju, a pogotovo tokom i poslije poplava, gdje su svojim brzim djelovanjem činili da se život u općini Maglaj što prije stabilizuje i nastavi", kazao je Općinski načelnik.



Šef Civilne zaštite istakao je kako je Općina Maglaj imala uvijek dosta dobre odnose sa Kantonalnom upravom CZ ZDK, kao i da se uvijek svaki problem rješavao u dogovoru. Naglasio je da je najveći problem maglajske Civilne zaštite nedostatak kvalitetnih predajnika, te veće vatrogasno vozilo za njihovo Odjeljenje. Direktor Aličić pohvalio je sve Maglajlije i njihov oporavak od poplava.

"Impozantan i sjajan je rezultat obnove Općine Maglaj nakon poplava, pogotovo znajući šta je sve uništeno u njima. Vi ste jedni od primjera kako se zajedničkim snagama sve može. Također spadate u gornji dio Općina po uspješnosti djelovanja kada je u pitanju Civilna zaštita. Planiram da se sa Civilnom zaštitom i njenim odjeljenjem, Profesionalnom Vatrogasnom jedinicom, sastajem češće i da budu upućeni u sva dešavanja u kantonu. Također se planira i jedan vid obuke i edukacije za njih, kao i predstavljanje plana deminiranja."

Iz Odjeljenja profesionalne Vatrogasne jedinice na kraju su dodali da je napravljen i Plan zaštite od požara, a kroz javnu raspravu upoznat će i građane o njemu. O njegovom usvajanju odlučivat će Općinsko vijeće.