• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.11.2015

Područna škola Bočinja dobija svoj novi objekat

Program ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) finansira izgradnju novog objekta Područne škole u Bočinji, po sistemu "ključ u ruke", a razlog izgradnji su prošlogodišnje majske poplave, u kojima je većina unutrašnjosti uništena ili poplavljena. Vrijednost ovog projekta je cca 350.000 KM.

Općina Maglaj nastoji u velikoj mjeri da pomogne izgradnji novog objekta, a vrijednu pomoć je pružila oko izdavanja urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola, što je obavljeno u rekordnom roku. Područna škola Bočinja, inače područna škola Osnovne škole Maglaj, trenutno u starom objektu ima 3 učionice, zbornicu i kotlovnicu. Nastavu u ovoj školi pohađa 13 učenika u 2 odjeljenja, dvokombinacija i trokombinacija. Djeca koja pohađaju nastavu dolaze iz Doca, Blizne, Bočinje, Bočinje Gornje, Bakotića i Krsnog polja. U školi predaju dvije učiteljice (jedna nastavnica razredne nastave, jedna profesorica razredne nastave), dva vjeroučitelja (islamske i pravoslavne vjeronauke), te profesorica engleskog jezika.

Pored UNDP-a, Područna škola u Bočinji, pomoć je dobijala i od UNICEF-a i OSCE-a. UNICEF je organizovao prigodnu audio i video radionicu za djecu, dok je OSCE svoju pomoć dostavio u vidu školskog pribora, opreme za školu, knjiga i udžbenika.