• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.10.2015

Projekat „Prvi odgovor“ povećava sigurnost učenika u školama

Tim za civilno-vojnu podršku pri Ambasadi SAD-a u BiH danas je boravio u Osnovnoj školi „Novi Šeher“, a razlog njihovog dolaska je realizacija programa „Prvi odgovor“, tj. obuka iz pružanja urgentne medicinske pomoći za nastavnike. Glavni cilj ovog veoma uspješnog projekta je povećati sigurnost učenika u našim osnovnim školama.

Današnjem sastanku su, pored domaćina, direktora osnovne škole „Novi Šeher“, gdina. Zijada Meškića, prisustovali i Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, sekretar Crvenog krsta Maglaj, gdin. Mirsad Mehinagić, direktor Osnovne Škole „Maglaj“, gdin. Osman Mujdža. Počasni gosti današnjeg sastanka bili su predstavnici Tima za civilno-vojnu podršku pri Ambasadi SAD-a u BiH, na čelu sa šefom njihovog tima, gdinom. Nicholasom Harveyem, te predstavnici Oružanih snaga u BiH, kapetan Ramiz Škamo i narednik Marko Brkić. Sastanak su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Doma zdravlja Maglaj, Policijske uprave, te Vatrogasne službe Maglaj. Tim za civilno-vojnu podršku je u svom izlaganju objasnio prisutnima o kakvom je projektu riječ, njegovoj realizaciji i sprovedbi.

„Zahvaljujemo se prisutnima na pozivu, na ovakvom lijepom dočeku i na lijepim riječima pozdrava. Projekat „Prvi odgovor“ planiran je da se uradi početkom novembra mjeseca, a ideja je da se radi u dva dijela. Prvi dio tiče se teorijske i praktične obuke za nastavnike, kako bi što brže i bolje naučili pružati prvu pomoć svojim učenicima. Cilj aktivnosti je da povećamo i poboljšamo sigurnost u školama. Drugi dio se tiče praktične vježbe, što će mnogo značiti za djecu, jer će znati da su u sigurnim rukama.“, kazao je Harvey, te dodao:

„Prije Maglaja boravili smo u Jablanici, gdje je učešće u projektu uzelo 43 nastavnika. Svaki nastavnik je imao priliku da pojedinačno vježba što efikasnije i bolje pružanje prve pomoći. U projekat, pored nastavnika, cilj nam je da uključimo i tehničko osoblje škole, kako bi i ono bilo obučeno pri pružanju prve pomoći. Ovim projektom također želimo da povećamo sposobnost nastavnika kao radnika, kao i svijest u lokalnim zajednicama.“



Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, zahvalio se predstavnicima civilno-vojne podrške na izboru Novog Šehera, kao jednog od učesnika ovog projekta.

„Drago mi je što će se ovaj projekat raditi upravo ovdje u Novom Šeheru, jer je to jedno od najspecifičnijih mjesta u okrugu. Tu žive pripadnici sva tri konstitutivna naroda, to je mjesto gdje žive pripadnici svih vjera. Iskustvo koje budu nastavnici dobilii iskoristit će u jednom segmentu koji je, po meni, malo zapostavljen u našim školama, jer dešavaju se povrede i ova obuka će dobro doći našim nastavnicima da mogu pravovremeno reagovati ukoliko dodje do nekih povreda, koje su jako česte u našim školama.“

Datum realizacije projekta „Prvi odgovor“ je 3. novembar, a nastavnici koji će pristupiti ovom projektu su iz Osnovne škole „Novi Šeher“, Osnovne škole „Huso Hodžić“ iz Tešnja i Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Teslića.