• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.09.2015

Premijer i ministri Ze-do kantona u posjeti Maglaju

Predsjedavajući Općinskog vijeća, Marko Zelić, Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić i rukovodioci općinskih službi, ugostili su u Maglaju kompletan sastav Vlade Ze-do kantona, predvođene premijerom, gdinom. Miralemom Galijaševićem.

Vladu Ze-do kantona u Maglaju su činili: ministar finansija, gdin. Andrej Kajić, ministar za privredu, gdin. Zvonimir Anđelić, ministar za pravosuđe i upravu, gdin. Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, gdin. Himzo Smajić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, gdin. Mensur Sinanović, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije, gdin. Goran Bulajić, ministar zdravstva, gdin. Bojan Gvozdenović, ministar za boračka pitanja, gdin. Fahrudin Čolaković, te ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, gdin. Nurđehan Šahinović.





Ovo je bila prilika da Općinski načelnik upozna prisutne sa aktivnostima koji su planirani za budžetsku 2016. godinu, kao i da se osvrne na prošlogodišnja dešavanja.

"Maglaj je jedna od prosječnih općina Ze-do kantona po veličini , te je jedna od onih općina koja je pretrpila i velika razaranja u ratu. Taman što smo se malo oporavili i obnovili gotovo sve u ratu porušene objekte, te krenuli u razvoj svih segmenata društva, stvorili dobru poslovnu klimu, desila nam se poplava. Imali smo štete od oko 166 miliona KM, a u obnovu je do sada uloženo oko 19 miliona. Najveći dio pomoći bio je od strane dobrih ljudi, organizacija, ambasada i svih onih koji su pružili ruku prijateljstva Maglaju u najtežim danima", izjavio je Općinski načelnik.

Premijer Ze-do kantona uputio je čestitke svim uposlenicima općinske administracije što su bili prisebni i obnovi prišli jako ozbiljno naglasivši kako općina Maglaj ima veoma dobro organizovanu općinsku administraciju. Ministar zdravstva i ministar obrazovanja pohvalili su rad zaposlenih u Domu zdravlja i maglajskim školama, te su ovu priliku iskoristili da obiđu prostorije ovih ustanova.



Čelnici Vlade iskoristili su ovu posjetu da obiđu i tri firme koje su vodeće u poslovanju unutar općine Maglaj, a to su Excel Assemblies, HM promet i Bontex, kao i lokaciju izgradnje mosta kod Natron-Hayat-a, čiji udio u izgradnji ima u Vladi Ze-do kantona od 18.000 KM.