• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.08.2015

Izviđači iz Italije boravili u Maglaju

Dvije grupe mladih izviđača iz Gonzage i Suzzare (Italija) prošle sedmice su boravili u gradu Maglaju. Oni su od maglajskih prijatelja u Tuzli čuli za strašne poplave, koje su se prošle godine dogodile u Maglaju, te su odlučili da dođu, posjete naš grad i pomognu koliko je to u njihovoj moći.

Mlade izviđače i njihove mentore u sali Općinskog vijeća dočekao je Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić. Poželio im je dobrodošlicu, ugodan boravak u Maglaju, te im se zahvalio što su u naš grad došli sa namjerom da bilo kako pomognu stanovništvu unutar općine Maglaj. Uz načelnika na prijemu prijatelja iz Italije bili su i šefica Službe za privredu, finansije i razvoj poduzetništva, gospođa Senada Alibajraktarević, te mladi pripravnici općinske administracije.



Izviđači iz Italije ispričali su svojim domaćinima predmet njihovog djelovanja u Italiji, kao i cilj dolaska u Maglaj, te poželjeli da se „stope“ sa nekom sličnom organizacijom radi konkretne pomoći nekome. Istakli su da žele da njihovi posjeti Maglaju, kao i posjete Maglajlija Italiji, postanu tradicionalni, te da se kulture i historija, koju imaju BiH i Italija, udruže kroz aktivnosti i djelovanja mladih ljudi. Posebno druženje u Maglaju pružili su im članovi Košarkaškog kluba „Maglaj“ i Škole rukometa RK „Maglaj“, koji su ujedinjenim snagama upoznali prijatelje iz Italije sa ljepotama grada. Posjećena je stara maglajska tvrđava, Jusuf-pašina Kuršumlija i gradska Vali Recep Yazicioglu džamija, crkva sv. Leopolda Mandića, pravoslavna crkva sv. Ilije Proroka, gradske osnovne i srednja škola.