• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.07.2015

Apel i upozorenje stanovništvu općine Maglaj!

Zbog konstantno visokih temperatura koje su najavljene za ostatak sedmog mjeseca, kao i najava visokih temperatura u augustu upozoravaju nas na opasnost od pojave požara. Molimo stanovništvo naše Općine da se ponašaju odgovorno kada je u pitanju loženje vatre na otvorenom ili spaljivanje gorivog otpada. Skrećemo pažnju onima koji to budu radili da je potrebno preduzeti sljedeće mjere zaštite od požara:

-materijal za spaljivanje uvjek odmaknuti što je moguće dalje od šume,
-otpadni materijal uvijek spaljivati u manjim količinama,
-materijal koji se spaljuje mora biti zaštićen vatrobranim pojasom (radi spriječavanja prijenosa i širenja vatre),
-prilikom paljenja materijala (otpada) mora biti najmanje 2 – 3 lica sa odgovarajućom opremom za gašenje šumskih požara – grablje, lopata, trnokop i druge poljoprivredne alatke,
-spaljivanje vršiti uvijek u jutarnjim satima dok sunčeva toplina nije potpuno osušila korov koji bi mogao prenijeti vatru dalje,
-spaljivanje nikada ne vršiti po vjetrovitom vremenu,
-nakon spaljivanja mjesto spaljivanja dobro pregledati, politi vodom ili zatrpati zemljom, za slučaj da je ostalo žari koju bi vjetar ponovo mogao raspiriti.

Da ne bi došlo do neželjenih posljedica, prenošenje vatre na šumske komplekse, skreće se pažnja svim onima koji se kreću šumskim površinama, izletnicima, rekreativcima, skupljačima šumskih plodova da ne lože vatru jer bi mogli u opasnost dovesti živote i imovinu ljudi. Napominjemo da će organi zaštite od požara u akcijama prevencije i nadzora šumskih površina, protiv lica koja se budu neodgovorno ponašali, podnositi prijave nadležnim državnim organima.

O važnosti šuma ne treba puno govoriti, pa se nadamo da će dobronamjerni građani, ljubitelji prirode i zdravlja, poduzeti sve akcije, kao i ovu koja ima za cilj zaštitu životnog okoliša i čovjekove radne sredine.