• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2015

SVEČANO OTVOREN OBNOVLJENI DJEČIJI VRTIĆ I RESURSNI CENTAR ZA DIJETE I PORODICU U MAGLAJU

Svečanom ceremonijom otvoren obnovljni dječiji vrtić „Maglaj“ i Resursni centar za dijete i porodicu. Započet je novi ciklus aktivnosti kojim će se unaprijediti porodične vrijednosti i kvalitet života porodica u Maglaju i okruženju. Posjetioci i zvanice, koji su prisustvovali ovoj manifestaciji imali su priliku da vide potpuno renovirani vrtić, te da se upoznaju sa uslugama i aktivnostima koje nudi Resursni centar za dijete i porodicu.



Resursni centar za dijete i porodicu druga je etapa projekta „Sigurna mjesta za djecu“ koji je uspostavljen prošle godine s ciljem zaštite djece u područjima pogođenim poplavama i klizištima. Djeca i mladi u Maglaju provodili su vrijeme u organizovanim aktivnostima u sigurnim, djeci prilagođenim, inkluzivnim i podsticajnim prostorima. Nakon toga pokreće se Resursni centar, koji nudi razne aktivnosti i usluge djeci i roditeljima, ali i profesionalcima iz partnerskih i drugih zainteresiranih organizacija i institucija. Djeca i roditelji će u centru imati mogućnosti grupnog i individualnog savjetovanja, terapijskog djelovanja, instruktivne nastave, a tu je i kreativni kutak i mnoštvo drugih aktivnosti i usluga kojim se ostvaruje sveobuhvatan pristup podrške porodici.



„Organizacija SOS Dječija sela BiH svakoga dana brine o više od 1.000 djece, i pruža brojne servise za njih i njihove roditelje. Iskreno nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da pomognemo i ugroženim porodicama u područjima pogođenim poplavama u BiH. Podrška obnovi vrtića i otvaranje Resursnog centra za dijete i porodicu u Maglaju, predstavljaju podršku lokalnoj zajednici kao mjesto promocije i zaštite dječijih prava i porodičnih vrijednosti, te doprinos poboljšanju kvalitete života porodica“, rekao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

Značajan doprinos u rekonstrukciji vrtića te otvaranju Resursnog centra, pružili su brojni partneri, koji su donacijama u novcu, materijalima i uslugama pomogli u najtežim trenucima, a tu se posebno ističe nesebičan doprinos predstavnika međunarodne zajednice, ambasada, te kompanija i pojedinaca iz BiH.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Mehmed Mustabašić:
,, Ovim putem se u ime Općine Maglaj zahvaljujem svima koji su pomogli da dječiji vrtić u Maglaju bude jedan siguran prostor za djecu, SOS Dječija sela,predstvanici Švicarske Ambasade, Cargo Partner, Zvjezdan i Stefanija Misimović, UNDP, UNICEF i mnogi drugi donaori uradili su zaista veliki posao i još jednom im veliko hvala".



Direktorica dječijeg vrtića Džeraldina Delić iskoristila je priliku da uruči prigodne zahvalnce donatorima koji su doprinjeli da ova ustanova vrati svoj nekadašnji sjaj.



Resursni centar u Maglaju je otvoren za djecu i mlade, djevojčice i dječake svih uzrasta, sposobnosti, socijalnog statusa, nacionalne pripadnosti, kao i za njihove roditelje i staratelje.



Ovu ceremoniji posebno su uljepšali nastupi djece iz vrtića i KUD-a Maglaj.